Екоминистерството ще сезира прокуратурата. МОСВ иска държавното обвинение да разследва Морска

...
Екоминистерството ще сезира прокуратурата. МОСВ иска държавното обвинение да разследва Морска
Коментари Харесай

Личев иска прокуратурата да разследва Морска администрация

Екоминистерството ще сезира прокуратурата. Министерство на околната среда и водите желае държавното обвиняване да разследва  " Морска администрация " за закононарушение против околната среда. Това заяви отрасловият министър Асен Личев по време на брифинг във връзка със заседналия край Камен бряг транспортен съд. Мотивът е, че е било позволено корабът, който очевидно отива към брега, претрупан с насипен карбамид, да се блъсне в скалите и да заплаши водната екосистема и предпазена околност " Яйлата ". Министърът изтъкна, че по европейския правилник корабът няма право да придвижва карбамид (азотен тор) в насипно положение, а единствено опакован.

Основният риск за околната среда в региона е преодолян, тъй като е източено рисковото гориво - лек дизел - от резервоарите на кораба, разясни Личев. Министърът уточни, че " Морска администрация " е работила по " безразсъден метод " при акцията по разтоварване на кораба, като тези дейности са били по-скоро пагубни. Затова и е наложил насилствена административна мярка, с която е забранил по-нататъшното осъществяване на интервенцията. Зам.-министър Петър Димитров добави, че е бил утвърден и координиран проект сред институциите за осъществяване на интервенцията, само че " Морска администрация " не е спазила проекта.

Асен Личев посочи, че са били взети проби от водата преди и след интервенцията, като вторите са посочили 1,6 пъти по-висока централизация на амониев нитрат. Той добави, че е упълномощил площен мониторинг с радиус 1 км от кораба, който да служи като база за съпоставяне за следствията върху околната и морската среда при всяка последваща извършена интервенция по спасението на заседналия транспортен съд. Взети са били и полеви проби за определяне на Ph, температура и О2 във водите, като те са посочили постоянна наклонност.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР